Horrorra akadva

Biztosan sokan ismertek elhíresült szörnyeket, vámpírokat, megmagyarázhatatlan lényeket, úgy mint Frankenstein, Drakula és így tovább. De hogy pontosan kik hozták őket létre és mi a történetük? Azt vizsgáljuk most meg kicsit részletesebben...

Frankenstein

A regény teljes neve Frankenstein, avagy a modern Prométheusz. 1818-ban írta az akkor még 19 éves (!) Mary Shelley, akinek ez volt az első műve, és ami azóta a horrorirodalom egyik fő regényévé vált.

Ami a mű keletkezésének körülményeit illeti, 1916 nyarán Mary Wollstonecraft Godwin (Mary Shelley) későbbi férjével, Percy Bysshe Shelley-vel a Genfi-tó környékére utazott a költőóriáshoz, Lord Byronhoz. Mivel a zord időben kénytelenek voltak a kastély falai közé szorulni, Byron kihívta orvosát, John William Polidorit egy versenyre: aki a legrémisztőbb történetet találja ki, az lesz a győztes. Mary ötlete egy rémálomból fakadt, amiben egy sápadt arcú diákot látott térdelni egy furcsa dolog mellett, amit ő maga készített.

A regény egy Victor Frankenstein nevű, fiatal genfi tudós kísérletezésével kezdődik, aki Ingolstadtban neki lát élete legnagyobb munkájához: egy cselekvő, eleven lényt akar létrehozni. Victor valójában valami szépet akar alkotni, de mivel hullákat használ fel, a keletkezett lény is egy húscafatokból álló rémség lesz. A fiú annyira megijed ocsmány művétől, hogy otthagyja a laboratóriumban. A szörny magára veszi Frankenstein köpenyét és elbújik a bajor erdőkben, majd egy család életét kezdi figyelemmel követni. Ellesi mozdulataikat, megnyilvánulásaikat, tanul tőlük.

Mikor aztán felfedi magát az emberek előtt, megijednek tőle és elkergetik. Mivel sehol sem látják szívesen, sőt megalázzák, ezért megkeresi feltalálóját. Addigra már egy gyilkosságot is elkövet, igaz, nem szándékosan. Frankenstein megígéri neki, hogy csinál mellé egy női lényt, de végül nem tartja be a szavát. Erre a szörny bosszút forral, és most már tudatosan kezd el gyilkolni: először Frankenstein legjobb barátját, majd feleségét öli meg.

 

Sokan magát Frankensteint azonosítják a szörnnyel, ez azon okból is fakadhat, hogy a lénynek nincs neve. Az írónő ezzel is ki akarja fejezni, hogy nem emberről van szó, hanem egy olyan teremtményről, akit az emberek nem fogadnak el, aki tulajdonképpen egy senki. Viszont egy nagyon fejlődőképes és tanulékony lény, ráadásul eleinte nem volt rossz, hanem az emberek hatására vált azzá.

A vámpír

Az előbb már említett, John Polidori alkotása , a vámpírtörténetek őse. Polidori 1819-ben írta ezt a művet, melynek ötlete szintén a Byronnál töltött rémtörténet mesélés alkalmával fogalmazódott meg benne.

A rövid novellában a klasszikussá vált módon a vonzó, pusztító csábítóként mutatja be a vámpírt, aki tekintetével hipnotizálni tudja áldozatait, majd azok vérével táplálkozik.

 

 

Drakula

A világ leghíresebb vámpírfiguráját alkotta meg Bram Stocker 1897-ben. A mű megszületésének magyar vonatkozása is van, ugyanis az író 1890-ben találkozott Vámbéry Ármin professzorral, aki mesélt neki a havasalföldi uralkodó, III. Vlad Tepes Drăculea legendájáról. A szerző ennek nyomán alkotta meg Drakula vámpírt úgy, hogy egyszer sem járt a történet eredeti színhelyén, Kelet-Európában.

A könyvben az angol származású ügyvéd, Jonathan Harker hivatalos ügyben utazik az erdélyi Kárpátokba, Drakula grófhoz. Vendéglátója, a halhatatlan gróf csapdába csalja Harkert, akinek végül sikerül elmenekülnie Angliába, de Drakula utána ered. Rejtélyes halálesetek közt Angliába ér Drakula, és megkörnyékezi Harker menyasszonyát, Minát, és annak barátnőjét, Lucyt, aki a vámpír harapása miatt maga is vámpírrá változik. A történet további része arról szól, hogy a regény főszereplői nyomozást folytatnak, hogyan lehet Drakulát megölni.

Habár maga Drakula kitalált személy, akiről a karaktert formálták, egy létező ember lehetett. Egyes források szerint Luxemburgi Zsigmond 1431-ben II. Vlad (Dracul) uralmába adta a Havasalföldi Vajdaságot, és a Sárkány Lovagrend lovagjává avatta, innen eredhet a Dracul mellékneve. Mások szerint viszont II. Vlad Dracul fia, III. Vlad Dracul igen kegyetlen ember lehetett, ezért oláh alattvalói adták neki a Dracul gúnynevet (románul a "sárkány" mellett "ördög"-öt jelent a szó). Ő híresült el úgy, mint "Karóbahúzó Vlad", majd később, mint "Drakula gróf".

Valójában semmi sem utal rá, hogy Bram Stoker Vlad Tepesről mintázta Drakula karakterét. Sőt, a könyvben többször is a gróf székelynek mondja magát, így vált a világirodalom leghíresebb székelyévé.

Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete

Ennél a műnél ugyan nem valami misztikus szörnyről vagy természetfeletti lényről van szó, hanem magáról az emberről. Az emberi gonoszságról és az emberi kettősségről, misztikus köntösbe bújtatva. A regényt Robert Louis Stevenson írta és könyv formájában 1886-ban jelent meg.

A történet a 19. századi Londonban játszódik. Egy Utterson nevű ügyvéd találkozik egyik távoli rokonával, Richard Enfielddel. Enfield mesél neki egy történetet egy ellenszenves alakról, Mr. Hyde-ról, akinek neve ismerősen cseng az ügyvédnek. Este utána jár a dolognak, a végrendeletek között megtalálja egyik barátja, Dr. Jekyll végrendeletét, melyben az áll, hogy Mr. Hyde-ra hagyja minden vagyonát. Utterson ezek után rosszat sejt, majd megtudja, hogy ez a bizonyos Hyde Dr. Jekyllnél lakik.

Egy évvel később egy szörnyű gyilkosság történik, egy férfi az utcán agyon üt egy másikat, akit Sir Danvers Carew-nak hívnak. Azt gondolják, hogy Hyde lehetett a tettes és most menekülőben van. Dr. Jekyll elárulja a titkát egy régi orvoskollégájának, Lanyon doktornak: ő Hyde és Jekyll egy személyben. Egy olyan italt készített, amitől át tud változni egy rettenetes gonosztevővé, majd visszaváltozni a jóságos professzorrá.Lanyon doktor nem tudja elviselni, amit hallott, nem sokra rá meghal.

Utterson a végére akar járni a dolgoknak, ezért egyik este felkeresi Jekyllt, kinek házában megdöbbentő látvány fogadja: az összes cseléd félelmében a hallban tartózkodik. A dolgozószobából pedig Hyde hangja szűrődik ki. Mire bemennek, addigra Hyde öngyilkos lett. Arra gondolnak, hogy megölte Dr. Jekyllt, viszont az orvos holttestét sehol nem találják...

Howard Phillips Lovecraft, Edgar Allan Poe és még sokan mások szintén hátborzongató műveket alkottak, de most csak ezeket a történeteket szerettem volna összeszedni. Remélem szörnyen jól éreztétek magatokat.

 

Képek forrása: www.churchofhalloween.com; www.femina.hu; i.ytimg.com; misztikusvilag.uw.hu