Nyakunkon az érettségi!

Lassan közeleg minden végzős középiskolás és gimnazista rémálma, az érettségi időszak... Én hál' Istennek már tavaly végig szenvedtem ezt a nagy erőagypróbát, de a hónapokig tartó felkészülés (itt elsősorban a tétel gyártásra gondolok), a tanárok és a szülők idegesítő beszólásai, pár nappal a szóbeli előtt kezdődő tanulás megizzasztott rendesen. És akkor még nem is beszéltem az írásbeliről... De ne aggódjatok, nektek még van időtök bőven mindenre felkészülni, úgyis jön a tavaszi szünet, úgyhogy itt az alkalom megírni (hülye vagy?), egyik  felsőbb éves ismerősödtől, szorgalmas osztálytársadtól beszerezni a tételeket egy tábla csokiért cserébe. VAGY! Akár pár kattintással letöltheted a tételeket itt az oldalon! Igyekszem minél többet feltölteni azok közül, amikből nem is olyan rég én is tanultam, szerintem némelyik elég jól ki van dolgozva, szóval használjátok bátran. (Néhány tételért külön köszönet egyik kedves volt osztálytársamnak, tanáraimnak és persze a google-nek.)

 erettsegi.jpg

(Forrás:kaposvarmost.hu)

És hogy mi mikor lesz? Maga az érettségi időszak május 4-től június 26-ig tart, ebből az írásbeli vizsgák május 26-ig tartanak, a szóbeli vizsgák pedig június 4. és 26. között zajlanak le. Az Oktatási Hivatal honlapján ki van téve minden lényeges információ, az alábbi táblázatot is onnan szedtem le:

 

Pár tipp a tanuláshoz:

1. Ne hagyd az utolsó percre! Régi, közhelyszerű mondás, tudom, de megspórolhatsz vele egy jó adag bosszankodást, stresszt és eszeveszett, összevissza kapkodást, ha megfogadod. Ha még eddig nem álltál neki, nincs minden veszve, de itt az ideje most elkezdeni átnézni az anyagot, minden nap szánj rá egy-két órát. Pl. hétfőn irodalmat, kedden nyelvtant, szerdán törit tanulj és így tovább. Mivel a suliban is normál esetben az ismétlésé a főszerep utolsó évben, ezért ha odafigyeltél órán, már könnyebb dolgod van, mintha számodra totál ismeretlen vagy elfelejtett tananyagról lenne szó. Nem árt, ha a szóbeli tételek is megvannak már ekkora.

2. Rendszerezz! Minden, amire szükséged van, legyen kéznél, hogy ne kelljen a fiók legmélyéről, a pincében a pókhálókkal teli könyvespolcról előkotorni vagy a szomszéd sráctól visszakönyörögni a kölcsönbe adott könyveket. Próbáld csoportosítani őket a tantárgyak szerint, nehogy azon kapd magad, hogy az órák óta keresett 9-es német füzeted a 12-es matek könyvedben van...

3. Szerezd be, ami kell! Ha még nincs tudományos számológéped, amivel gyököt tudsz vonni, cosinust számolni, akkor érdemes beruháznod rá, legyen szögmérőd, körződ, vonalzód is a biztonság kedvéért, és a négyjegyű függvénytáblázat is hasznos ám a matematika érettséginél. Földrajzhoz atlaszra lesz szükséged, történelemnél szintén- ezek egyébként iszonyat sokat segítenek, szóval nézegesd őket, hogy majd élesben mindent gyorsan megtalálj.

4. Kérdezz utána! Ha valamiben nem vagy biztos, kérdezd meg nyugodtan a tanárodat, osztálytársadat, ők segíteni fognak, hogy ne az írásbeli megírása közben jusson eszedbe, miért nem hoztad magaddal a periódusos rendszert vagy melyik feladatot veszik figyelembe, ha a matek feladatsorban nem írtad be a rubrikába, hogy az utolsó három feladat közül melyik kettőt választottad.

5. Oldd meg a régebbi feladatsorokat! Már az is sokat segít, ha minél többet végig nézel a régebbi feladatsorok közül, mert tisztában leszel vele, milyen típusúak várnak rád, de még jobb, ha nekiállsz magad megoldani őket, amolyan próbaérettségi gyanánt, időt mérve, mindenféle nem megengedett segédeszköz használata nélkül. Így tesztelheted, hogyan sikerülne az érettségi, ha most kéne megírnod. De ne csalj! Különben már nem mutat reális képet a jelenlegi tudásszintedről, és ezzel csak magadat csapod be.

+1. Lazíts! A sok tanulás megterheli az agyat, ezért szükséged van egy kis pihenőre. Menj ki a szabadba, a friss levegőre, a mozgás nagyon jól kikapcsol és felfrissít. Vagy találkozz a haverokkal, barátokkal és szervezzetek valami szabadtéri programot, csak az alkoholt ne vigyétek túlzásba, ráértek az érettségi után pusztítani az agysejteket.

 És végezetül: Enjoy!!!